Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека ќе собере научници и експерти од повеќе области за борба против дезинформациите, што е релативно нова опасност за јавното здравство, јави ДПА.

Advertisements

Научниците од повеќе дисциплини, што се движат од математика до ит, социологија, психологија, здравство и комуникации, треба да бидат дел од проектот.

Германската агенција пренесува дека соработката ќе се фокусира на новото поле на истражување, што СЗО го нарекува „инфодимиологија“.

Без разлика дали се вистински или лажни, прекумерното количество информации може негативно да влијаат врз здравјето на луѓето, сметаат од СЗО, а зголемувањето на стресот и евентуално присилување на луѓето да земаат совети може да бидат опасни.

Нејасните и погрешни информации може да ја „загрозат довербата“ во здравствените власти,

Advertisements
Advertisements