„Пандемијата на коронавирусот не е ни приближно до крајот“, рече шефот на Светската здравствена организација (СЗО), Тедрос Аданом Габриезус, откако бројот на потврдени случаи заразени со вирусот надмина 10 милиони, а има повеќе од пола милион починати.

Advertisements

„Иако многу земји постигнаа одреден напредок на глобално ниво, пандемијата навистина се забрзува“, рече Тедрос на денешниот брифинг, додавајќи дека на светот ќе му треба уште поголеми залихи на отпорност, трпеливост, смиреност и дарежливост во наредните месеци.

Тедрос рече и дека пандемијата на виделина го изнела и најдоброто, но и најлошото, односно од една страна се љубезноста и солидарноста, а од друга дезинформациите и политизација на коронавирусот.

Advertisements

Светската здравствена организација објави дека светот регистрира нов најголем број заразени со коронавирус за еден ден, откако инфекцијата беше потврдена кај повеќе од 189.000 луѓе во претходните 24 часа. Досега најголем број заразени за еден ден изнесуваше 183.000.

Advertisements
Advertisements