Летото започна, температурите почнаа да се искачуваат, а вирусот и понатаму е присутен… Зошто?

Д-р Бранимир Несторовиќ истакнал дека високите температури нема да имаат големо влијание колку што ќе има УВ зрачењето.

Advertisements

„Важен е индексот на ултравиолетовото зрачење кое што мора да биде над 3 за да го убие вирусот, а не температурата.

Еве, да кажеме во Австралија сега е топло, вирусот и понатаму се шири. Поточно, не многу. Температурата не е многу важна, туку УВ индексот на зрачењето затоа што тоа се зраците кои што го убиваат вирусот.

Д-р Бранимир Несторовиќ

Штом бројката биде над 3, тогаш може да се очекува епидемијата да се смири“ – изјавил д-р Бранимир.

Дали високите температури навистина имаат влијание на коронавирусот?

Научниците неодамна покренаа неколку мали истражувањана таа тема и откриле дека сè уште нема доволно докази дали тоа е вистина.

Тоа што сигурно се знае е дека преживувањето на коронавирусот нема само врска со високите температури туку и со процентот на влага.

Advertisements

Сепак, група истражувачи од Универзитетот во Марсеј, докажала дека коронавирусот може да преживее долготрајно изложување на високи температури.

Имено, тие го загревале коронавирусот на 56 степени во тек на 30 минути, а потоа на 60 степени во тек на 60 минути и на 92 степени во тек на 15 минути и откриле дека екстремно високите температури се значајни за намалување на влијанието на вирусот.

Advertisements
Advertisements