Милијардерот и филантроп Џорџ Сорос истакна во петокот дека има решение за последиците од пандемијата со коронавирусот. Тој истакна дека опасниот вирус претставува закана по опстанокот на Европската унија и се заложи за издавање на европски обврзници.

Advertisements

Сорос изјавил дека ЕУ би требало да има кредитен рејтинг ААА, за издавање на такви обврзници, поради што би требала да биде овластена за собирање на даноци за да ги покрие трошоците на обрзниците.

Advertisements

,,постои решение” изјавил Сорос, американскиот инвеститор, кој се прослави со успешната кладба против фунтата во 1992 година.

,,даноците само треба да бидат одобрени. Не треба да бидат имплементирани”, додал Сорос.

Запрашан за брегзит, Сорос вели дека особено го загрижува растот на евроскептицизмот во Италија.

,,Што би останало од Европа без Италија?”, одговорил Сорос

,,Релаксирање на правилата во државната субвенција, која ја фаворизира Германија, особено е неправедно кон Италија, земја која веќе беше европски заболена, а потоа и најпогодена држава од ”Ковид-19”, изјавил Сорос.

изјавил Џорц Сорос

Францускиот претседател Емануел Макрон и Германската канцеларка Ангела Меркел, во понеделникот предложиле основање на фонд од 500 милијарди евра, за најтешко погодените региони и економски сектори во ЕУ.

Advertisements

Притоа, како што е нагласено, се работи за финансиска помош, а не за кредит. Европската комисија ова треба да го финансира преку заеднички обврзници.

Франција и Германија, чии договори обично отвораат пат преку пошироки дофовори со ЕУ, предложиле Европската комисија да позајми и потроши пари, во име на целата Европска Унија и како додаток од буџетот на ЕУ, за периодот од 2021 до 2027 година, кој веќе изнесува околу една милијарда евра.
Против ваквиот фискален одговор, се штедливите членки на ЕУ, Австрија, Холандија, Данска и Шведска.

Advertisements

Австрискиот канцелар најави дека наведените земји ќе го изнесат својот противпредлог.

Advertisements
Advertisements